Η φιλοσοφία του παιδικού σταθμού στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

Παιχνίδι – Φαντασία – Ελευθερία

 

  • Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να δίνεται έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο – μη δομημένο παιχνίδι για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

  • Το παιχνίδι προάγει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την υπευθυνότητα, τη συνεργασία, την κοινωνικότητα. Το παιδί, μέσα από το παιχνίδι, χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις, το μυαλό του, τη διαίσθησή του και μαθαίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.       

  • Η φαντασία είναι ο δρόμος που οδηγεί το παιδί στον κόσμο. Δεν το απομακρύνει από την πραγματικότητα, αλλά το βοηθάει να φανταστεί τον εαυτό του και το μέλλον του. Η φαντασία βοηθάει τον νου να δουλεύει συνεχώς, τροφοδοτεί τη σκέψη και απομακρύνει την πλήξη. 

  • Η ελευθερία βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τα ταλέντα του. Η αίσθηση ανεξαρτησίας και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του είναι εφόδια ζωής. Η ελευθερία, όμως, οικοδομείται σε ένα περιβάλλον σεβασμού και εμπιστοσύνης. 

 

Όλα αυτά είναι μεταξύ τους συνυφασμένα σε ένα ελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει υπ’όψιν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και προσπαθεί, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες, να καλύψει τις μαθησιακές τους ανάγκες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις τέχνες( μουσική, ζωγραφική, χορός, δραματοποίηση κτλ.) και καλλιεργούμε την πεποίθηση πως      όλοι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. 

 

Χρυσούλα Τσιούρη

Νηπιαγωγός Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια